Lite allmän historik
En sen höst början på vintern 1987 så kläckte löpargänget med Ingemar Andersson i spetsen ideén att anordna en intern löpcup om vädret var bra. De skulle kalla den Vintercupen.
Tanken var att försöka göra vinterträningen lite roligare än bara det vanliga "nötandet". Första året innehöll en mix av sträckor. Från kort till långt. Premiäråret sprangs följande rundor:
1: Ett varv på elljusspåret (1.852 m)
2: Terränglöpning kring gamla KOKstugan (7.500 m)
3: Terränglöpning på stigar och grusvägar kring Kärr (drygt 10.000 m)
4: Silorundan (12.500 m)
5: Flygplatsen runt (13.800 m)
Starkast detta år var blott 17:åriga Anders Mårtensson som tog hem tre deltävlingar.

Efter varje tävling skickade man en notis till tidningarna. Detta gjorde att fler än bara de från Kalmar OK blev intresserade och inför följande år så var det flera som ringde från andra föreningar och undrade om de fick vara med. Nu var tävlingen öppen för alla som ville vara med. Men fortfarande var det Kalmar OK som arrangerade alla fem deltävlingarna. Detta ändrades inför säsongen 1990 då man antog upplägget som kom att gälla ända till 2000, dvs att Kalmar OK arrangerade första samt sista deltävlingarna och Kalmar RC, Högby IF och Glasriket RC anordnade varsin.
Åren 2001-2006 så strök Kalmar Ok sin första deltävling då deltagarnivåerna var så laga samt att man hade problem att få ihop arrangörer själva.

Inför 2007, jubileumsåret så spände vi bågen igen och försöker gå tillbaka till den ursprungliga varianten med fem deltävlingar igen.

Lite kuriosa från åren
1987-1988

Första damen är med- Maria Irbäck kom 10:a av 13 deltagare på den drygt 10 km långa rundan.
På fjärde deltävlingen (Silorundan) sprang Jonathan Kvarnström fel när han ledde med över 3 min och blev tilldelad segern tillsammans med Mats Karlsson (som kom först i mål) efter loppet.

1989
Första deltagarna från andra föreningar är med och deltager, främst från Kalmar RC där Stefan Rohde, Kalmar RC tar hem totala vintercupen. Nu stiger dessutom det totala deltagande från 42 till 61 st.

1990
Nu tar vintercupen rejält fart. totalt är det 125 som tar sig imål i de olika deltävlingarna. Dessutom är det första året som vi har delat upp herrar och damer. Inte helt oväntat så är det Katarina Nilsson, Högby IF som tar hem totalcupen för damer. I den första deltävlingen så hade dessutom yngsta deltagaren hittills i seniorklasserna (fanns inga ungdomsklasser). Knappt 9-åriga (hon fyllde 9 år 3 veckor senare) Ida Nilsson debuterar med att springa 8.27 på ett varv på elljusspåret (1852 m). Med det blev hon 3:a av fem damer. Carl-Gustaf Nilsson, Högby IF vann totalcupen före Stefan Larsson, Högby IF med samma platssiffra (4). Men Carl-Gustaf hade deltagit i fler lopp och vann därmed.

1993
Stefan Larssons stora år. Han sprang nu för Glasriket och vann alla fem deltävlingarna! Ingen som har gjort om den bedriften efter honom. Och detta ett år då deltagaresiffran var uppe i 147 st. Imponerande minst sagt.

1994
Det år som lockat flest deltagare hittills. 165 st sprang varav 55 st ställde upp på den första deltävlingen vilket också är rekordet för en enskild deltävling. Dessutom så var det i fjärde deltävlingen fler damer än herrar. 12 st damer mot 11 herrar. Det hade snöat rikligt under natten vilket tydligen skrämde bort fler herrar än damer.

2001
Första året med bara fyra deltävlingar lockar hela 130 st deltagare.
Niklas Franzen, Glasriket blir den första totalvinnaren som inte vinner någon deltävling. En andraplats samt två tredjeplatser räckte för totalsegern.

2006
Lägsta deltagaresiffran hittills totalt. Endast 67 st sprang varav 10 var ungdomar. Bara 4 herrar och 3 damer sprang minst 3 deltävlingar. Något måste göras för att bryta trenden.

2007
Vi provar med att återinföra en deltävling igen.